გრილი ამინდის, ფერადი ფოთლების, მოსავლის აღებისა და ცხობის სეზონი უკვე დაიწყო, რაც იმას ნიშნავს, რომ ქუჩებში დარიჩინის, გოგრისა და ვაშლის ნამცხვრების სასიამოვნო სურნელი სულ მალე დატრიალდება.
სანამ საშემოდგომო დესერტების საუკეთესო რეცეპტებს გაგიზიარებდეთ, გიამბობთ, რატომ არის გოგრის ნამცხვარი სეზონის მთავარი გმირი და როდის გახდა ის პოპულარული. ამ სასარგებლო და გემრიელ ხილს ჩვენი წინაპრები ალბათ საუკუნეების განმავლობაში სხვადასხვა კერძის მოსამზადებლად იყენებდნენ, თუმცა მე-19 საუკუნის დასაწყისში კანადასა და აშშ-ში მისი ბუმი დაიწყო. ამ პერიოდის კულინარიულ წიგნებში გოგრის ღვეზელი
მადლიერების დღის აღსანიშნავი სუფრის ერთ-ერთ წამყვან დესერტად მიიჩნეოდა.
გიზიარებთ 3 უგემრიელესი საშემოდგომო დესერტის რეცეპტს. ნებისმიერი მათგანი თქვენს სუფრას ნამდვილად დაამშვენებს.
გოგრის ღვეზელი
8-10-ნაჭრიანი კლასიკური გოგრის ნამცხვრის მოსამზადებლად დაგჭირდებათ შემდეგი ინგრედიენტები:
ცომისთვის:
• მარილი - 1 ჩკ
• ფქვილი - 200 გ
• „დღის“ კარაქი - 100 გ
• კვერცხი - 1 ც
შიგთავსისთვის:
• ღვეზელის ფორმა (მზა ან იხილეთ რეცეპტი)
• 450 გ გოგრის პიურე;
• 50 გ შაქარი;
• 1 ჩკ ვანილის ექსტრაქტი;
• ½ ჩკ მარილი;
• 2 ც მთლიანი კვერცხი და 1 კვერცხის გული;
• 1 ჭიქა მაღალპროცენტიანი ნაღები;
• ნიგოზი, ნუში ან თხილი (სურვილისამებრ).
მომზადების წესი:
კარაქი და ფქვილი ხელით ასრისეთ. დაუმატეთ მარილი და კვერცხი. კარგად აურიეთ. მიღებული ცომი გააბრტყელეთ, ჩააფინეთ 22 სმ დიამეტრის ფორმაში, დაჩხვლიტეთ ჩანგლით და შედგით მაცივარში.
0,5 კგ გოგრა საშუალო ზომის ნაჭრებად დაჭერით და ღუმელში დაახლოებით 30 წუთის განმავლობაში გამოაცხვეთ, შემდეგ კი დაჭყლიტეთ და მისგან პიურე მოამზადეთ. გაგრილებული პიურე კარგად ათქვიფეთ ნაღებთან და შაქართან ერთად. შეათქვიფეთ ვანილი და კვერცხი. მაცივრიდან გამოიღეთ ფორმა, დაასხით მასა და გამოაცხვეთ 180 გრადუსზე დაახლოებით 50 წუთის-1 საათის განმავლობაში.